Galileo

Predstava Galileo

gal3.jpggal1.jpggal2.jpgGalileo plakat

Japan, Yokohama, 2007.

List „Danas“, 05.09.2007

Naš „Galileo“ među esperantistima

Uspeh kragujevačke predstave u Japanu

Kada je pre nekoliko sezona u kragujevačkom Teatru „Joakim Vujić“ (sada Knjaževsko srpski teatar) nastajala predstava „Galileo Galilej“, po slavnoj drami Bertolta Brehta, a u dramaturškoj adaptaciji Aleksandra Milosavljevića i režiji Nebojše Bradića, niko nije mogao da nasluti da će Brehtova replika „Galileo je sračunao pa znaj: Sunce miruje Zemlja se kreće“ dobiti poseban smisao kad je srpski glumac bude izgovorio u Japanu – Zemlji izlazećeg sunca. I to još – na esperantu, jeziku koji ne priznaje nacije, državne i nacionalne granice…
Upravo se to dogodilo početkom avgusta, u Jokohami, na Svetskom kongresu esperantista. Predstava „Galileo“, doduše, nije izvedena u integralnom obliku, već su kragujevački glumci Saša Pilipović i Milić Jovanović prilagodili Milosavljevićevu adaptaciju za monodramsku formu, dok je za prevod na esperanto bila zadužena Tereza Kapista. A, pred publiku sastavljenu od esperantista iz celog sveta uistinu je izašao naš glumac – Saša Pilipović.
Ova „esperanto“ monodramska adaptacija podrazumevala je, dakako, igru jednog glumca, kojem su, međutim, u „pomoć“ priskočile kolege, no sada s platna na koje su projektovani naknadno snimljeni filmski inserti koji kontekstualizuju priču o sudbini Galileja. U Zemlji izlazećeg sunca Pilipović je svog „Galilea“ izveo premijerno, ali je pretpremijera ipak bila nešto bliže Srbiji – u Mariboru, poslednjeg julskog dana ove godine, na Evropskom kongresu esperantista. I u Mariboru, baš kao i u Jokohami, reakcije publike su bile identične – ovacije, s tom razlikom što je premijeri u Gubernija muzik holu prisustvovalo neverovatnih 1.500 gledalaca.
Ako je pojavljivanje srpskog „Galilea“ u Japanu iznenađenje, nastup Saše Pilipovića na skupovima esperantista nimalo ne iznenađuje. Naime, ovaj član Knjaževsko srpskog teatra, voditelj popularnih emisija na kragujevačkim radio i televizijskih stanicama, šarmantni kozer sa gitarom, već decenijama gradi paralelnu karijeru glumca koji predstave igra na esperantu, pa je tako nastupao na njihovim kongresima u Poljskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Brazilu, Švedskoj, Litvaniji, na Kubi.
Dakle, ovog našeg „Galilea“ očekuje svetla budućnost. Ž. H.

Advertisements